Stratejik İK Yönetimi mi, kenar süsü mü?

Nisan 25, 2020

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Bir çok İK profesyoneli yaptığı işin ne kadar stratejik öneme sahip olduğunu düşünsede, ne yazık ki çoğunluk yönetim bu görüşten oldukça uzak. Elbette bu algının insanla, sektörle, kurumun vizyonuyla ilişkisi var. Bununla birlikte kurum İK’ya ne rol vermiş olursa olsun İK profesyonellerinin de stratejik ortak olabilmesi için yapması gerekenler var.

İK profesyonelleri ile ilgili yapılan bir araştırmada stratejik ortak olabilmeleri için “Güvenilir Aktivist” olmaları öncelikli yetkinlik olarak çıktı.

Yani özüyle sözünün bir olması ve verdiği sözleri tutması olarak tercüme edilebilir.

Esasında her liderden beklenenden fazlası değil.

Peki güvenilir bir aktivist olmak için neye ihtiyaç var?

  1. Kurum da iç müşteri/dış müşterinize “sonuç” larla geri düş yaparak güven kazanın.
  2. Etkileyin ve başkalarıyla iyi ilişki kurun.

Bu kavramlar teorik olarak anlamlıdır, ancak bunları kurumlarımızda nasıl uygulayabiliriz?

İnsan kaynakları profesyonelleri ve hızlı, küresel ortamlarda çalışan liderler olarak, bu tür kavramların işimizde benimsenmesini kolaylaştırmak için pratik yöntemlere ihtiyacımız var.

Bu yöntemlere bir iki örnek;

Yöntem 1 Eylemleriniz kelimelerden daha güçlü.

İlk yöntem güvenilir bir aktivist olmanın tonunu belirler. Söylediğin gibi olmaktan daha çok yaptığınız şey önemlidir. Yaptığınız şey her zaman büyük veya ağır bir şey olmak zorunda değildir, ancak taahhütlerinizi sürekli onurlandırmak güven oluşturur.

İşletmeye veya kuruma istediklerini her zaman veremeyebilirsiniz, ancak beklentileri etkili bir şekilde yönetir ve söz verdiğiniz şeyi verirseniz, güvenilir bir aktivist olma yolundasınız demektir. Sonuç olarak: insanlar söylediğinizi yapacağınıza inanıyorlarsa, yolu yarılamışsınız demektir.

Yöntem 2 Kurumunuzu gerçekten anlayın.

Yapılan araştırmalarda sık sık, “Bir İK uzmanı olarak, şirketimin yaptığı işi daha fazla anlamak istiyorum.” deniyor.  Öyleyse, “İşletmeyi daha iyi anlamak için hangi adımları attınız?” sorusuna ise maalesef, tipik cevaplar şunları kapsıyor: liderlerle toplantılara katılmak ve diğer departman yöneticilerinden PowerPoint brifingi almak.

Mesela müşteri hizmetleri çalışanları eğitiminde, ön cephedeki çalışanlara “Kendinizi müşterinin yerine koyun.” deme eğilimindeyiz. İK’nın da destek verdiği alanlarda/müşteriler de de aynısını yapmasını öneririm.

Mesela kurumun finansal kaynaklarını anlamak, İK profesyonelleri için önemli bir beceridir. Finansal raporları nasıl etkili bir şekilde gözden geçireceğinizden emin değilseniz, finans liderinizle görüşmenizi veya finans dışı yöneticiler için finans eğitimi almanızı tavsiye ederim.

Yöntem 3 Sabırlı olun, bu zaman alacaktır.

“Roma bir günde inşa edilmedi” atasözü, bugünde geçerlidir. Paylaşıtığım örneklerin hiçbiri anında sonuç vermedi. Önemli bir zaman ve çaba gerektirdi. Güven inşa etmek de zaman alır.

Bazı ilişkilerin diğerlerinden daha hızlı geliştiğini görebilirsiniz, ancak şirketinizde iyi bir etki yaratmak için İK’da güçlü bir temele doğru zaman ve çaba harcamak zorunda olduğunuzu unutmayın.

İnsan Kaynaklarının çok daha iyi yerlerde olması umuduyla…

Ref: RBL Group

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]