Performans Değerlendirememe

Kasım 28, 2018

Uzatmadan direkt sormak istiyorum. Sorum meslekdaşlarım başta olmak üzere performans değerlendirme sistemi uygulayan şirketlerde çalışan herkese.

 

Çalıştığınız kurumda performans değerlendirme sistemi veya performans yönetimi veya adı ne olursa olsun performansı ölçmek için kullanılan hangi metod var ise, ölçüm metodolojisinden ve sonuçlarından memnunumsunuz ?

 

Sizce gerçekten objektif, hedefe yönelik kriterler üzerinden ölçüm yapılabiliyor mu? Performansınızın adil kriterler üzerinden ölçüldüğüne inanıyor musunuz ? Yetkinlikleriniz değerlendirilirken veya siz çalışanınızın yetkinliklerini değerlendirirken ne kadar içiniz rahat ?

 

Bir çoğumuz için zor sorular olabilir.

 

Sayısal hedeflerin bile ölçümü; gerçekleşenlerin belirlenmesi, yıl ortasında hedeflerin değişmesi gibi nedenlerle tartışmalı hale gelirken proje bazlı hedefler, yetkinliklerin değerlendirilmesi gibi daha subjektif ölçüm kriterlerine bağlı hedeflerde doğru ölçüm yapabilmek ne kadar imkanlı ? Kurum içindeki değerlendiriciler çalışanlarının yetkinliklerini değerlendirirken aynı şeyi mi anlayarak puanlama yapıyorlar ? Mesela iletişim denildiğinde herkesin aklına ilgili seviye için aynı davranış mı geliyor ?

 

Dünyada 2015 İK trendleri içinde ülke ve şirket büyüklüğü bazında farklılık gösterebiliyor olmasına rağmen performans yönetiminin iyileştirilmesi hala il ondaki yerini koruyor.

 

BSC (Balanced Score Card) gibi gerçekten iyi ölçüm metodlarına sahipken uygulama aşamasında kurumun performans kültürünü ne kadar DNA’larına yaydığıyla orantılı olarak problemler yaşanmaya başlıyor. Hedeflerin belirlenmesinden başlayan sancılı süreç revize talepleri, gerçekleşen rakamların hesaplanma metodu veya hedeflerin gerçekleşme oranlarının belirlenmesine kadar bir çok alanda tartışmaya açık alan yaratıyor. Uygulamadan çalışanlarda genelde memnun olmuyor hatta prim alınamamışsa işten ayrılmaya kadar giden bir süreç başlıyor.

 

Yapılan araştırmalarda en iyi uygulamaların çalışanlardaki memnuniyet oranını %70’in üzerine çıkaramadığını görüyoruz. Sorun sadece ülkemizde değil. İş yaşamının geliştiği toplumlarda da benzeri problemleri rahatlıkla görebiliyoruz.

 

Peki çözüm ne olabilir?

 

Koçluk?

 

Mentorluk ?

 

Yeni bir sistem dizaynı ?

 

Soru şu;

 

Bütün çalışanların ve kurumun memnun olacağı hak edenin hak ettiğini alabileceği objektif bir sistemin uygulanması veya mevcut sistemin ideal hale getirilmesi söz konusu olabilir mi ?

 

Hazırlayan: Hakan SELAHİ