İnsan Analitiği ve Yapay Zekâ: İnsan İK’ya Geri mi Dönüyor?

Kasım 28, 2022

Merak etmeyin robotlar veya yapay zekâ bütün işleri elimizden alamayacak. Tarih bize 1800’lü yıllarda gerçekleşen sanayi devriminde kaybedilenden daha fazla iş imkânı doğduğunu gösterdi. Bu nedenle dördüncü sanayi devriminin diğerlerinden farklı olmasını beklemek için çok da geçerli bir neden yok.

Gerçekten de Dünya Ekonomik Forumu’ndan elde edilen verilere göre, 2022 yılında 75 rol ortadan yavaş yavaş kaybolacakken 133 yeni yeni rolün de ortaya çıkacağını öngörüyor.

Yapay zekâdan korkmamıza en azından şimdilik gerek yok 🙂

Otomatikleştirilecek olan işler çoğunlukla rutin ve kendini tekrarlayan görevlerden oluşurken, yapay zekâ tarafından üretilen yeni işlerin çoğu daha yaratıcı daha etkili ve daha insancıl olmamıza destek verecek gibi gözüküyor.

Sonuçta insanoğlu makinelere ve programlara insan gibi olmayı öğretmeye çalışırken onlar da bizim özümüze dönmemize yardımcı olabilir.

İnsan kaynakları fonksiyonu İK’nın sadece insanlarla ilgili konularda liderlik yapacağı bir rol olmakla kalmayıp, aynı zamanda ‘insanı’ merkeze yerleştirerek ve şirketlerimizin daha adil, daha iyi ve daha insancıl olmasını sağlayarak kritik bir rol oynayacağı bir departman haline gelecek.

İnsan analitiği ve yapay zekâ kullanımı için etik düzenleme şart!

 

 

İnsan analitiğinin benimsenmesi devam ettikçe ve işin içine yapay zeka ve makine öğrenimi kullanımı girdikçe insanlara ait verilerin kullanımının şartlarını ve doğabilecek problemlerin riskini azaltmak için bir Etik Prosedürü gereksinimi şart haline geldi. Ülkemizde KVKK bu konuya atfen hazırlanmış bir kanun. Ama mikro tarafta kurumların kendi KVKK’larını hazırlamaları gerekiyor.

Buradaki iyi haber, Accenture’ın yaptığı araştırmaya göre, çalışanların % 92’sinin kendilerine fayda sağlayacak sonuçlar için kişisel verilerinin kullanılmasına sıcak bakıyor. 2020’de performans yönetimi, kariyer planlama, işgücü planlama ile ilgili kararları desteklemek için kişisel bilgilerin analitiğinin kullanılmasında artış bekleniyor.

Insight222’’in yaptığı son araştırmada, şirketlerin yalnızca %23’ünün insan analitiği için bir etik prosedürü olduğunu tespit etti.